Joke van Leeuwen schrijft Gedichtendagbundel

Joke van Leeuwen heeft dit jaar de Gedichtendagbundel geschreven. Op donderdag 26 januari vieren Vlaanderen en Nederland de 13e editie van Gedichtendag met als thema "Stroom". Er zijn die dag ruim 300 poëzie-activiteiten. Joke van Leeuwen zal ook de laureaat van de poëziewedstrijd van Cobra.be aanduiden.

De Gedichtendagbundel van de Nederlandse dichteres Joke van Leeuwen wordt in grote oplage gedrukt (minimaal 15.000 exemplaren) en is vanaf 26 januari te koop in de boekhandel.

In de aanloop naar Gedichtendag organiseert Stichting Lezen op donderdag 12 januari een studiedag over poëzie voor leerkrachten met lezingen, workshops en auteursontmoetingen. Joke van Leeuwen leidt het programma in.

Het thema van de 13e editie is "Stroom". "Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen", luidt het in een persbericht van Stichting Lezen. "Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar. Of juist niet. "Stroom" is er altijd en overal. Daarom biedt het thema volop aanknopingspunten voor poëzieprogramma's, wedstrijden, poëzielessen en andere Gedichtendagprojecten."

Op Gedichtendag wordt ook de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel uitgereikt. Daarvoor zijn dit jaar Paul Demets, Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Sylvie Marie en Leonard Nolens genomineerd.

"Zet Cobra onder stroom"

Cobra.be, de cultuursite van de VRT organiseert voor het tweede jaar op rij een poëziewedstrijd naar aanleiding van de Gedichtendag. Onder het motto "Zet Cobra onder stroom" kan iedereen vanaf zondag 15 januari zelfgeschreven gedichten insturen.

Cobra.be-bezoekers zullen hun favoriete gedicht kunnen kiezen. Joke van Leeuwen kiest een winnaar uit de vijf gedichten met de meeste stemmen van de surfers.

De ingezonden gedichten moeten eindigen op "stroom". De winnaar wordt op 26 januari bekendgemaakt. De laureaat mag  zijn gedicht voorlezen op Cobra.be en krijgt een exclusief bezoek aan het MAS aangeboden, met onder meer een driegangenlunch in sterrenrestaurant 't Zilte van Vicky Geunes.

Vorig jaar werden er meer dan vijfhonderd gedichten ingezonden voor de poëziewedstrijd van Cobra.be. De 19-jarige Louis Warlop won de wedstrijd met zijn gedicht "Liefde".