Komt er ook een Guggenheim in Helsinki?

Helsinki heeft een studie laten uitvoeren door de Solomon R. Guggenheim Stichting. Volgende maand wordt er beslist of het vierde Europese filiaal van het museum in de Finse hoofdstad gebouwd wordt.

Voor de studie van de Stichting, die begin vorig jaar werd aangevraagd, moest Helsinki 1,9 miljoen euro neertellen. De bouw van het filiaal zou zo'n 140 miljoen euro kosten. Volgens de Stichting zou een filiaal "een verrijking zijn voor het culturele leven van de Scandinavische en Baltische staten".

Helsinki beslist ten laatste eind volgende maand over het project. Bij groen licht zal het museum ten vroegste in 2017 zijn deuren openen. Het museum zou aan de haven ingeplant worden, waar het Kanava Terminal Building gelegen is. Het gebouw zou een oppervlakte van 12.000 vierkante meter hebben en bijna 4.000 vierkante meter daarvan zou tentoonstellingsruimte zijn. Volgens de studie zou het museum jaarlijks ruim 500.000 bezoekers kunnen lokken. "Een nieuw museum zal het culturele toerisme waarschijnlijk doen toenemen en zal ook meer aandacht voor andere kunstinstellingen in Helsinki kunnen genereren", luidt het.

De Guggenheim Stichting heeft musea in New York (foto in tekst), Bilbao (grote foto), Venetië en Berlijn. In Abu Dhabi is een filiaal in aanbouw.