Maggie De Block: "België is geen eldorado"

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar beleidsnota voorgesteld. Ze wil strijden tegen misbruiken maar ook het terugkeerbeleid is belangrijk: zo komt er binnenkort een extra gesloten centrum, alsook een centrum voor illegale delinquenten.
Maggie De Block geeft toe dat haar portefeuille een "zware erfenis" is.

Er was vanmiddag veel persaandacht voor de beleidsnota van staatssecretaris De Block. De afgelopen weken was er heel wat te doen geweest rond haar persoon en de interviews die ze gaf vielen niet altijd in goede aarde.

De Block somde in de Kamercommissie haar prioriteiten op: een kortere asielprocedure (tot zes maanden), een strengere aanpak van wie meermaals asiel aanvraagt en de boodschap dat België geen eldorado is. "Gedaan met de opvang in hotels, gedaan met indrukwekkende dwangsommen die ons per dag worden opgelegd. Er komt meer informatieuitwisseling om de terugkeer te stimuleren en overigens stijgen de cijfers van de vrijwillige terugkeer: vorig jaar zijn 3.746 mensen vrijwillig teruggegaan.  Dat is een stijging van 23 procent", vervolledigde De Block. De oppositie relativeerde wel de 23 procent door te wijzen op de hoge instroom met 30 procent.

"Ik ben gesterkt door een regeerakkoord"

De Block bleef ook in de Kamercommissie onder vuur liggen. Zo zei N-VA-kamerlid Theo Francken dat Alexander De Croo, haar partijvoorzitter, een "kapitale fout" heeft gemaakt door"iemand op het dossier te zetten die het dossier niet kent". De Block verdedigde zich tegen die stelling in de "TerZake"-studio: "Gwendolyn Rutten zou in mijn plaats hetzelfde gedaan hebben, want het is de uitvoering van het regeerakkoord."

Meyrem Almaci van Groen maakte zich de bedenking dat er geen nieuwe elementen in de beleidsnota zitten. De Block pareerde die kritiek: "Ik ben gesterkt door een regeerakkoord van zes partijen en er waren al een hele reeks maatregelen gestemd toen we nog aan het wachten waren op een nieuwe regering. Die maatregelen zal ik ook correct uitvoeren." De staatssecretaris benadrukte ook dat er wél nieuwe elementen in de nota zitten.

"Het is ook een zware erfenis"

De Block werd vanmorgen in een interview door De Morgen ook hard aangepakt. De journaliste die het interview afnam, verweet haar geen visie te hebben en de beleidsplannen van een blad te hebben afgelezen. Zelf zegt De Block in het interview over haar portefeuille: "Was het een erfenis, ik zou ze weigeren. (...)"

De Block stelt dat het interview niet is zoals zij het helemaal gezegd heeft. Ze geeft toe dat ze wel van een "erfenis" spreekt: "Het is ook zo: België kan de huidige asielstroom niet blijven dragen. De toestand is dramatisch." Karin Temmerman (SP.A) wenste eerder op de dag nog De Block "heel veel moed want het is geen evidente job die u gegeven is".

Asielzoekers vragen broer Eddie De Block om hulp

De broer van Maggie De Block, Eddie De Block, dook vandaag ook op in de media. Sinds zijn zus in de regering zit, vragen asielzoekers hem om persoonlijk tussen te komen in de afhandeling van hun dossier. Eddie De Block is burgemeester van Merchtem en heeft nu een aankondiging op de deur van zijn bureau gehangen in de hoop dat het asielzoekers duidelijk wordt dat hij niets kan doen.