Romney wint ruim bij voorverkiezingen in New Hampshire

Zoals verwacht heeft Mitt Romney met voorsprong de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. De libertariër Ron Paul en de voormalige ambassadeur in China Jon Huntsman volgden op afstand.

Bij de eerste voorverkiezing in Iowa vorige week was het voor Romney op de tanden bijten tot op het einde. Uiteindelijk haalde hij het toen met slechts acht stemmen verschil van Rick Santorum. Meteen het kleinste verschil in een voorverkiezing ooit.

In de noordoostelijke staat New Hampshire was er over de zege van Mitt Romney (foto bovenaan) weinig twijfel. De man komt uit de naburige staat Massachussetts en heeft een vakantiehuis in New Hampshire. Hij speelde er dus een thuismatch en won zoals verwacht de voorverkiezing, met 39% van de stemmen.

Er werd echter vooral uitgekeken naar het veld achter hem. Ron Paul (23%, links) en voormalig ambassadeur in China Jon Huntsman (17%) waren tweede en derde in New Hampshire. De oerconservatief Rick Santorum en Newt Gingrich kregen slechts 6% van de stemmen. De Texaanse gouverneur Rick Perry speelde in het noorden nauwelijks mee.

Voor de Democraten lag het eenvoudiger: daar ging president Barack Obama met de bloemen lopen. Hij heeft dan ook nauwelijks ernstige tegenstanders en bovendien nemen die niet in elke staat deel.

Strijd verplaatst zich naar het Zuiden

Met de zeges op zak in Iowa en New Hamsphire kan Mitt Romney nu met een gerust gemoed naar South Carolina in het Zuiden. Daar kiezen de Republikeinen op 21 januari hun kandidaat voor het Witte Huis

In het meer religieuze en conservatieve Zuiden wacht de noordelijke mormoon een grotere uitdaging, maar ook kansen. Als hij het er relatief goed vanaf brengt, zit hij op rozen, maar als hij de schade beperkt, is het ook goed.

Dat ligt anders bij zijn tegenstanders. De erg conservatieve kandidaten moeten in het zuiden scoren, zo niet dreigen ze uit de boot te vallen. Bovendien is het conservatieve veld daar erg verdeeld met Rick Santorum, Newt Gingrich en Rick Perry. Die laatste twee hebben er tot nu toe weinig van gebakken en voor hen is het dan erop of eronder. Een matige score zal Perry mogelijk de race doen verlaten.

Eind deze maand zal de primary in de grote zuidelijke staat Florida vrijwel zeker koppen doen rollen. Voor wie het daar verprutst, zal er dan nog weinig hoop (en weinig geld) zijn.