SCK vindt sleutel tot snellere verwerking kernafval

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol pakt uit met een wereldprimeur. De wetenschappers van het SCK-CEN hebben een testinstallatie ontwikkeld waardoor radioactief afval sneller kan worden verwerkt. De ontdekking is van groot belang voor de verwerking van langdurig en hoogradioactief afval.

De wetenschappers slaagden erin om een reactor te koppelen aan een deeltjesversneller. Dat is niet alleen veiliger dan klassieke reactoren, het produceert ook snelle neutronen. Die zijn dan weer in staat om hoogradioactief afval te splijten in producten die veel minder gevaarlijk zijn.

Dankzij de testinstallatie kan er op korte termijn een nieuw type onderzoeksinstallatie worden gebouwd. Een van de belangrijkste toepassingen daarvan is de verwerking van langdurig radioactief afval.

"Als we spreken over langlevend kernafval dan hebben we het over enkele honderdduizenden jaren", zegt Peter Baeten van het SCK. "Met de nieuwe onderzoeksinstallatie zullen we dat kunnen reduceren tot enkele honderden jaren. Dat is nog steeds heel lang maar al een stuk beter beheersbaar op mensenschaal."

In 2023 zou de nieuwe onderzoeksinstallatie in Mol operationeel moeten zijn. Tegen 2035 zou het procedé op grote schaal kunnen worden toegepast. Aan het project werkten een tiental onderzoeksinstellingen uit verschillende landen mee.