Unieke brief van Ludwig van Beethoven opgedoken

In Duitsland is een brief van zes pagina's van de componist Ludwig van Beethoven ontdekt. In de tekst doet Van Beethoven onder meer zijn beklag over zijn ziekte en zijn gebrek aan geld.

Experts noemen het document uit 1823 een brief met een grote historische waarde. "We wisten dat de brief bestond en we wisten ook af van de inhoud, maar elk origineel document van de componist is waardevol", meldt Beethovenkenner John Suchet op de Britse zender BBC.

Ludwig van Beethoven heeft het in de brief aan componist Franz Anton Stockhausen ook over zijn "Missa solemnis mass". Hij vraagt de muzikant om hem te helpen om een koper voor de compositie te zoeken.

De brief dook op in een erfenis in Duitsland. De tekst zal tentoongesteld worden in het Brahms Institute in Lubeck in Duitsland.