VRT-journalisten ontsnappen aan aanslag in Syrië

Bij een aanslag in de Syrische stad Homs is zeker één buitenlandse journalist omgekomen, een tweede journalist raakte gewond en zes Syriërs vonden de dood. De VRT-journalisten Rudi Vranckx en Jens Franssen en hun ploeg zagen het van dichtbij gebeuren, maar bleven ongedeerd.

De groep van 15 buitenlandse journalisten was in Syrië op uitnodiging van het regime. Op het ogenblik van de feiten waren ze in de opstandige stad Homs. Ze stonden er op het punt een huis binnen te gaan toen enkele granaten ontploften.

Bij de aanslag is zeker één Franse journalist om het leven gekomen. Het slachtoffer, Gilles Jacquier (foto), werkte voor de televisiezender France2. Hij was een ervaren oorlogscorrespondent.

Een tweede buitenlandse journalist raakte lichtgewond. Er zijn ook zeker 6 Syrische doden. De VRT-ploeg, journalisten Rudi Vranckx en Jens Franssen en hun technici Jan Bické, Filip Van Hecke en Kris De Naegel, komen zo snel mogelijk naar ons land terug. Vannacht gaan ze waarschijnlijk al met een Frans konvooi naar Damascus.

Jens Franssen doet het verhaal

"We zijn vanmiddag aangekomen in Homs (foto, archiefbeeld), een van de opstandige steden waar het al erg lang onrustig is. We zijn eerst naar het hotel gegaan en dan hebben we -onder begeleiding van de veiligheidsdiensten- een toer gekregen in een deel van Homs."

"Er zijn delen van die stad waarin je normaal kunt rondrijden en waar je ook vrouwen en kinderen op straat ziet en waar een aantal winkels open zijn, maar er zijn ook delen die je kunt omschrijven als een spookstad: lege straten met af en toe een checkpoint. Die laatste delen hebben we niet gedaan omdat die niet meer onder controle staan van de overheid. Net omdat we werden begeleid door mensen van de overheid."

"We zijn dan uitgestapt, hebben enkele interviews kunnen doen met een aantal mensen. Uiteindelijk zijn we - een groep van 15 journalisten - dan op sleeptouw genomen door een aantal  mensen naar een ander deel van de wijk." Daar vond de aanslag plaats.

"Enkele minuten voor het incident was er een pro-Assad-betoging van enkele jongeren. Daar hebben we enkele vragen gesteld. Dan liepen we door. Zo'n 100 meter voor ons was er een explosie, een granaat die insloeg. Iedereen begon te lopen en dan zijn we met een aantal journalisten naar een huis gelopen."

"Ikzelf ben het huis binnengegaan. Op het moment dat ik binnenging, is er een tweede granaat ingeslagen net voor het huis. Daarna zijn er nog enkele granaten ingeslagen. Ik denk drie of vier in totaal. Dan was er blinde chaos, mensen begonnen te roepen. Er was een meisje aan het krijsen, je zag bloed op de grond."

"Eigenlijk weet niemand wat er gebeurt op zo'n moment. Ik ben een van de appartementen binnengevlucht. Daar zag ik een Nederlandse collega die gewond leek, maar achteraf bleek dat mee te vallen. Na enkele minuten zijn we naar beneden gegaan. In de traphal beneden zag ik een Franse collega van France 2 levenloos liggen. Buiten hebben we na 6 of 7 minuten met alle VRT-mensen kunnen hergroeperen."

"Alle journalisten worden nu naar hetzelfde hotel gebracht. Wij hebben meteen contact opgenomen met onze eigen familie en onze hoofdredactie omdat een van de persbureaus geschreven had dat er een Belgische journalist was omgekomen."