"Constructieve relatie onderhouden met EU"

In de Kamer heeft premier Elio Di Rupo (PS) afstand genomen van de uitspraak van zijn partijgenoot en minister Paul Magnette. Die had hard uitgehaald naar de Europese Commissie. "Ik hou eraan constructieve relaties te onderhouden met de Europese Commissie en de Europese instellingen", klonk het.

De uithaal van Magnette naar de Europese Commissie is zowel bij de meerderheid als bij de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. De kritiek van de meerderheidspartijen Open VLD en MR was zelfs opvallend hard. 

In het vragenuurtje in de Kamer sprak Di Rupo sussende taal. "Ik hou eraan constructieve relaties te onderhouden met de Europese Commissie en de Europese instellingen", zei de premier. "Dat is het standpunt van de regering."

Hij wees erop dat België een lange, pro-Europese traditie heeft, "en het is in ons belang dat zo te houden", beklemtoonde Di Rupo. "Iedereen mag zijn eigen standpunt hebben, maar Europa blijft onze gemeenschappelijke basis. Bovendien beschermt het EU-lidmaatschap ons tegen wilde speculaties."

Volgens de premier verloopt de dialoog met de Commissie "optimaal". "En binnen het kader van de controle op onze begroting, mogen we ons verheugen over de wijze waarop de regering en de Europese Commissie hebben samengewerkt", aldus nog Di Rupo.