"Het was een klant die we konden kussen"

Een Brusselse boekhandel kreeg onlangs wel een erg vreemde vraag van een klant. Een vrouw wilde haar zoon z'n lengte in boeken cadeau doen. Goed voor enkele uurtjes leesplezier.

"Er kwam een verwarde vrouw de winkel binnen en die had een verrassende vraag. Ze vroeg ons om een toren boeken samen te stellen van 1,84 meter hoog met alleen maar klassiekers uit de wereldliteratuur", zegt Steven Van Ammel van Passa Porta.

"Je stelt je dan de vraag wat je geeft aan iemand van 18 jaar. Maar blijkbaar was hij wel een veellezer. Een aantal dingen, zoals "Anna Karenina", heeft de stapel bijvoorbeeld niet gehaald, omdat ze het boek al in huis hadden."

Uiteindelijk kreeg de jongen de stapel op zijn verjaardag thuis bezorgd. "Er zit werk in van Jorge Luis Borges, veel Russen ook en uit de Nederlandse literatuur werk van W.F.Hermans en Louis Paul Boon."

"Het was een klant die we wel konden kussen. We krijgen wel vaak mensen over de vloer die vragen wat ze moeten lezen, maar dan gaat het vaak om de keuze tussen 2 boeken. Nu waren het er net geen 200."

lees ook