"Hoofddoek symbool van onderdrukking? Onzin"

De Nederlandse koningin Beatrix heeft verontwaardigd gereageerd op de commentaar die ze krijgt omdat ze een hoofddoek droeg tijdens een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. "Het is onzin dat vrouwen op die manier onderdrukt zouden worden", zegt ze.

Al dagen is er in Nederland ophef over de kwestie. Drie dagen geleden bezocht de koninklijke familie in de Verenigde Arabische Emiraten een moskee. Daarom had Beatrix een hoofddoek rond haar hoed gedrapeerd. Zoals de gewoonte is, had ze ook haar schoenen uitgedaan. Ook prinses Máxima had tijdens het bezoek een hoofddoek op.

De PVV, de partij van Geert Wilders die gedoogsteun levert aan de Nederlandse minderheidsregering, heeft parlementaire vragen gesteld over de hoofddoeken. "Had deze trieste wanvertoning niet voorkomen kunnen worden", klonk het onder meer in de Tweede Kamer. "Realiseert het kabinet zich dat het staatshoofd op deze manier de onderdrukking van vrouwen legitimeert?"

Beatrix, nu in Oman op staatsbezoek, reageert verontwaardigd. Ze zegt dat ze zich in een moskee "wil aanpassen en eerbied wil tonen voor de religie van een land". "Ik heb dat graag gedaan." Is de hoofddoek een symbool van de onderdrukking van de vrouw? "Echte onzin", zegt Beatrix. "In Oman is twee derde van de studenten en werknemers een vrouw en zij hebben alle kansen om zich te ontwikkelen." Beatrix zegt ook dat ze "niet verwonderd" is dat de PVV kritiek heeft.

Ook in Oman heeft de koninklijke familie een moskee bezocht. "Beatrix draagt een lang zwart gewaad en ze heeft een rode sjaal over haar hoed. Deze keer draagt ze ook handschoenen. En ook prinses Máxima heeft opnieuw haar hoofd bedekt", zegt Marieke de Vries, verslaggever voor de NOS.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Geert Wilders boos reageert om uitspraken van de vorstin met een politieke ondertoon. Enkele weken geleden had Beatrix in haar kersttoespraak opgeroepen tot minder geldzucht en meer duurzaamheid. Wilders reageerde op Twitter: "Mijn hemel, is de Majesteit stiekem lid geworden van GroenLinks?"