"Minister Magnette tackelt de verkeerde man"

De coalitiepartners van de PS in de federale regering zijn niet opgezet met de kritiek van PS-minister Paul Magnette op de Europese Commissie. "Gevaarlijke tackle" en "niet wijs" klinkt het bij Open VLD en CD&V en ook bij SP.A-vicepremier Van de Lanotte, maar die heeft wel begrip voor de boodschap van Magnette.

In verschillende media haalde Magnette hard uit naar de Europese Commissie. Die drijft het Oude Continent volgens hem in een "recessie van vijftien jaar" met haar strenge economische en budgettaire recepten. Nochtans beschikt ze niet over de noodzakelijke democratische legitimiteit, vindt hij.

Maar die kritiek schiet in het verkeerde keelgat. In de Kamer verweet Open VLD-fractieleider Patrcik Dewael premier Di Rupo dat minister Magnette een tackle uitvoert die niet alleen gevaarlijk is, maar ook de verkeerde speler viseert.

"De Europese Commissie moet de Europese wetgeving uitvoeren", zei Dewael. "Het gaat om Europese wetten die tot stand zijn gekomen door de Raad van staats- en regeringsleiders en door het Europees Parlement."

"Eens die wetgeving tot stand is gekomen, moet men consequent aanvaarden dat de Europese Commissie hier haar rol speelt", aldus Dewael, die erop aandrong dat de regering haar pro-Europese houding zal aanhouden.

Eerder hadden de liberale voorzitter Alexander De Croo (foto links) en europarlementslid Philippe De Backer in een mededeling al gesteld dat Magnette de bal misslaat. "De weg die de Europese Commissie volgt, is de enige juiste weg uit de economische crisis".

"Het is daarom ook goed dat - ondanks de frustraties bij de minister - de regering die weg strikt volgt en kiest voor grondige hervormingen en een gezond begrotingsbeleid dat de nadruk legt op besparingen. Zo is het trouwens ook uitdrukkelijk afgesproken in het regeerakkoord."

"Hij doet alsof Europa net zoals de Raad van State slechts een adviesorgaan is", zeggen ze. Ze benadrukken dat niet alleen het Europees Parlement, maar ook de lidstaten zelf de Europese wetten terzake hebben goedgekeurd. "Bovendien volgt de federale regering de Europese richtlijnen strikt op, zoals afgesproken in het regeerakkoord."

Thyssen: "Uitspraken zijn niet wijs"

En ook bij CD&V zetten de uitspraken van Magnette kwaad bloed. "Men moet toch eens goed nadenken over hoe men spreekt over Europa", reageerde CD&V-vicepremier Steven Vanackere (kleine foto). "Men moet niet insinueren dat dit mensen zijn met slechte intenties. België heeft een lange traditie van pro-Europees denken. Het is in het belang van ons land om dat te blijven doen", oordeelde hij.

Zijn partijgenote en Europees parlementslid Marianne Thyssen vindt de kritiek van Magnette "niet wijs". "Op zich is het gezond om het Europees beleid kritisch te bekijken. Maar in dit geval gaat de minister toch erg kort door de bocht", schrijft ze op haar website.

"Op zich belet dit alles niet dat Paul Magnette een andere mening mag hebben, maar zowel de vorige als de huidige federale regering hebben de opeenvolgende stappen van dit Europees beleid onderschreven en mee goedgekeurd", argumenteert ze. "Magnette maakt(e) deel uit van deze regeringen. En uiteraard koppelen ministers ook terug naar hun nationale parlementen over het Europees beleid."

"Geen goede manier", aldus Van de Lanotte

Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A, foto)  is het eens met de inhoudelijke kritiek van Paul Magnette (PS) dat de huidige aanpak van de crisis door de EU het gevaar op een recessie groter maakt. Die aanpak wordt opgelegd door Duitsland en Frankrijk, maar is niet goed, zegt Vande Lanotte.

Toch vindt ook Vande Lanotte dat Magnette met zijn persoonlijke aanval naar EU-commissaris Olli Rehn te ver gaat. Door de commotie verdwijnt de boodschap. Magnette is ook niet anti-Europees, beklemtoont Vande Lanotte.

Hoe dan ook moet ons land zich inzake het begrotingstekort houden aan de afgesproken 3% en volgend jaar 2%. Als het niet voor de Europese Commissie is, dan zijn we het aan onszelf verplicht, aldus Vande Lanotte. Hij vindt overigens dat premier Elio Di Rupo (PS) de kritiek van de oppositie goed gepareerd heeft en dat de discussie nu gesloten is.