"Niet terugdeinzen voor zulke opdrachten"

"We mogen niet wegblijven uit gebieden waar journalistiek niet populair is bij de bewindslieden." Dat zegt Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws, over de aanslag gisteren in Syrië die enkele VRT-journalisten van erg dichtbij meemaakten.
Rudi Vranckx en Jens Franssen gisteren in Homs.

Tv-journalist Rudi Vranckx, radiojournalist Jens Franssen en drie mensen van hun ploeg ontsnapten gisteren aan een aanslag in Homs, waar al maanden een opstand woedt. Bij die aanslag kwamen de Franse journalist Gilles Jacquier en zo'n 7 Syriërs om het leven.

"We waren snel op de hoogte", vertelt hoofdredacteur Rademakers (foto onder) in "Joos" op Radio 1. "Er heerste verbijstering, maar ook opluchting dat onze 5 mensen ongedeerd zijn."

"Natuurlijk is het geoorloofd om in gevaarlijke gebieden aan journalistiek te doen. We moeten niet terugdeinzen voor zulke opdrachten. Journalisten zijn dienaars van het verhaal", zegt Rademakers.

De Belgische ploeg keert wellicht vanavond nog terug van Damascus naar Brussel. "We willen rust brengen, een adempauze inlassen", zegt Rademakers. "We doen dat niet omdat het te gevaarlijk is. Dat zou betekenen dat we een deel van de wereld niet coveren. Maar we kunnen dit niet overlaten aan bewindslieden bij wie journalistiek niet zo populair is, dat kan niet de bedoeling zijn."

Reportage van Franse journalist op Canvas

De laatste reportage die de Franse journalist Gilles Laquier had gemaakt, gaat over Zuid-Afrika. De reportage zou op 21 januari worden uitgezonden op France 2, maar de uitzending wordt een week vervroegd. Ook op Canvas in het programma "Vranckx" zal de reportage van Laquier te zien zijn op zaterdag 14 januari.