"Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien?"

PS-minister Paul Magnette heeft in enkele media hard uitgehaald naar de Europese Commissie. Die drijft het Oude Continent volgens hem in een "recessie van vijftien jaar" met haar strenge economische en budgettaire recepten. Nochtans beschikt ze niet over de noodzakelijke democratische legitimiteit, vindt hij. Rehn is niet opgezet met de kritiek.

De Europese Commissie trok vorige week enkele Belgische begrotingsberekeningen in twijfel. Na dagenlang overleg met eurocommissaris Olli Rehn zag de regering zich verplicht 1,3 miljard euro aan uitgaven tijdelijk te bevriezen, in afwachting van echte maatregelen tijdens de begrotingscontrole van februari.

Maar Magnette pikt die Europese inmenging niet zomaar. "Het is niet omdat Europa iets zegt, dat het zo is", onderstreept hij. "We blijven het oneens met hun berekeningen. En we gaan blijven zeggen: Olli Rehn, u vergist zich, de strenge economische politiek die u voert, is niet de juiste."

Bovendien stelt de socialist zich ook vragen bij de democratische legitimiteit van de Commissie. "Wie kent Olli Rehn? Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien? Wie weet waar hij vandaan komt en wat hij heeft gedaan? Niemand. Terwijl hij zegt hoe wij onze economische politiek moeten voeren."

De PS-minister erkent wel dat het Belgische begrotingstekort onder de 3 procent moet. "Maar de marge om te bepalen hoe we dat doen, moet vrij blijven. Vandaag gaat de Europese Commissie te ver met het opleggen van maatregelen", vindt hij. "Waarom moeten er wel uitgaven worden geschrapt en mogen er geen nieuwe inkomsten komen?" Bij de begrotingscontrole in februari "zullen we opnieuw een evenwicht zoeken", voegt Magnette eraan toe.

"Altijd makkelijk om de scheidsrechter te bekritiseren"

Amadeu Altafaj, de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn, is niet echt opgezet met de striemende kritiek van Magnette. "In moeilijke tijden is het altijd makkelijk om de scheidsrechter te bekritiseren en het is ook winstgevend voor een politicus", zei hij in "De ochtend".

"De regels zijn regels die zijn goedgekeurd door het Europees Parlement en door alle lidstaten", aldus Altafaj. "De 3 procent (de grens voor begrotingstekorten, nvdr) is dus geen dictaat van de Europese Commissie."

Magnette ziet de Commissie echter als een een "rechts en ultraliberaal" bastion. "De Europese Commissie is niet neoliberaal of socialistisch of groen, wij hebben politici van alle partijen", repliceerde Altafaj. Net zomin fnuikt de begrotingsdiscipline volgens Rehns woordvoerder de economische groei. "Het is niet het een of het ander, beide moeten het doel zijn."