Actieplan rond "leeftijdsbewust" werken

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil samen met zijn collega van Werk Moncia De Coninck (SP.A) en met de sociale partners een actieplan uitwerken rond "leeftijdsbewust" werken.

Hij reageert daarmee op een opiniestuk van ACV-voorzitter Marc Leemans op deredactie.be die stelt dat de oudere werknemers niet meer aan de bak komen en dat de reden daarvoor niet de hoge loonkosten zijn.

Van Quickenborne zegt dat hij het met Leemans eens is dat de focus van het regeringsbeleid niet alleen "langer werken" mag zijn, maar dat ook "langer kunnen werken" de nodige aandacht moet krijgen.

Plan

Het doel van het actieplan is drieledig. Het moet de oudere werknemers in betere omstandigheden aan de slag houden, het moet hun ervaring valoriseren en het moet ervoor zorgen dat ons sociaal stelsel overeind blijft.

De minister geeft toe dat Leemans gelijk heeft als hij stelt dat er nog meer inspanningen nodig zijn om oudere werknemers in dienst te nemen of te houden. Toch gebeurt er volgens hem al heel wat. Zo zijn er de initiatieven van de werkgeversorganisaties om hun leden te overtuigen van het tegendeel en ook heel wat bedrijven nemen al maatregelen om de werkomstandigheden van de vijftigplussers aan te passen.

Leemans verwijst naar een enquête van SD Worx waaruit blijkt dat de meerderheid van de bedrijven geen oudere werknemers in dienst willen nemen, maar Van Quickenborne stelt dat uit dezelfde rondvraag blijkt  dat 87 procent van de Belgische kmo's bereid is om werknemers tot hun 65e aan de slag te laten.