Adele en Ed Sheeran slokoppen op Brit Awards?

In het Savoy Hotel in Londen zijn de genomineerden voor de Brit Awards 2012 bekendgemaakt. Singer-songwriter Ed Sheeran (4 nominaties) en de zangeressen Adele en Jessie J (allebei 3) maken de meeste kans om meerdere prijzen binnen te halen op 21 februari.
Ed Sheeran op de uitreiking van de Q Awards in oktober

De 20-jarige Sheeran is genomineerd voor beste doorbraakact, beste mannelijke artiest, beste single voor "The A team" en beste album voor "+". In de lijst van genomineerden staan opvallend veel singer-songwriters. Coldplay (beste groep en beste album) is de enige band met meer dan één nominatie.

Sheeran bouwde zijn fanbasis vooral op via Facebook en YouTube. In 4 maanden tijd verkocht hij in Groot-Brittannië bijna 900.000 albums. Met 4 nominaties doet Sheeran het verassend zelfs beter dan Adele, die het voorbije jaar zowat alles won dat er te winnen viel.

Eind vorig jaar ging Adele onder het mes door problemen met haar stembanden. Vandaag is aangekondigd dat ze haar live-comeback zal maken op de uitreiking van de Britse muziekprijzen. Ook Bruno Mars, Coldplay en Florence + the Machine zullen optreden de 21e februari.

Adele is genomineerd voor beste album met "21", beste single ("Someone like you") en beste vrouwelijke artiest. In die categorie neemt ze het onder meer op tegen Florence Welch van Florence + the Machine, Laura Marling en Jessie J. Het buitenbeentje in de categorie is de 53-jarige Kate Bush, die vorig jaar na een lange pauze "50 words for snow" uitbracht.

Jessie J is ook nog genomineerd in 2 andere categorieën: beste doorbraakact en beste single ("Price tag"). De volledige lijst van alle genomineerden leest u op de website van de Brit Awards.