De ECB laat de rente ongemoeid op 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar basisrente ongewijzigd op een procent. In november en december had de ECB de rente nog verlaagd met telkens 25 basispunten, maar een derde verlaging op rij komt er dus niet.

De voorzitter van de ECB, Mario Draghi (foto), zei dat er voorzichtige signalen zijn dat de economie in de eurozone zich stabiliseert. Tegelijk blijven er volgens de bankdirecteur belangrijke risico's.

Het hoofddoel van het monetaire beleid van de ECB bestaat erin de prijzen stabiel te houden. De bank mikt daarbij op een inflatie op middellange termijn van net geen 2 procent. De inflatie in de eurozone piekte gedurende enkele maanden op 3 procent, maar nam volgens een eerste schatting van Eurostat in december af tot 2,8 procent.

Draghi herhaalde de noodzaak voor de lidstaten van de eurozone om hun begrotingstekorten terug te dringen.