Filmpje toont VS-soldaten die op taliban urineren

Op YouTube is een video opgedoken waarin te zien is hoe enkele Amerikaanse militairen op gedode Afghaanse strijders plassen. Het Amerikaanse leger onderzoekt de zaak. Wellicht gaat het om oorlogsmisdaden.

De video werd onder een pseudoniem op YouTube geplaatst en de beelden brengen het Amerikaanse leger in verlegenheid.

Een viertal Amerikaanse militairen urineert op enkele gedode strijders, wellicht van de taliban. De soldaten doen lacherig en een van hen zegt: "Have a great day, buddy". Een vijfde soldaat filmt het gebeuren. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn gemaakt en wie het filmpje online zette.

Het Amerikaanse leger in Kaboel en het Pentagon nemen de zaak ernstig. In Kaboel wordt een onderzoek gevoerd naar wie de militairen zijn en of het filmpje authentiek is. Aan de uniformen en de wapens te zien, zou het gaan om militairen uit een bataljon van sluipschutters.

Gedode lichamen onteren is onder de Conventie van Genève een oorlogsmisdaad. Het Pentagon zegt in elk geval dat er sancties zullen volgen. "Dit is wansmakelijk, het is onaanvaardbaar gedrag voor een soldaat", zegt kapitein John Kirby, een woordvoerder van het Pentagon. De beelden kunnen de taliban ook aanzetten tot wraakacties tegen het Amerikaanse leger in Afghanistan, zo wordt gevreesd.