Kleinste gewervelde dier is kikker van 7mm

Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea het kleinste gewervelde dier tot nu toe ontdekt. Het gaat om een kikker van 7 millimeter groot.

In Papoea-Nieuw-Guinea worden nog steeds veel nieuwe diersoorten ontdekt. Nu hebben onderzoekers twee nieuwe kikkersoorten geïdentificeerd, die ze beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift PlosOne.

Een van de pas ontdekte kikkers is de Paedophryne amauensis en dat is met 7 millimeter de kleinste gewervelde diersoort die tot nu toe is ontdekt. Het diertje werd ontdekt op het eiland Amau en is er dus ook naar genoemd.

De kikker is donkerbruin, heeft weinig ontwikkelde tenen en grote ogen. Hij komt 's ochtends en 's avonds in actie en maakt een schril geluid. Ze leven van minuscuul kleine insecten. Het diertje leeft tussen vochtige bladeren in het regenwoud.

Kleinste, maar in welke competitie?

De vorige kleinste gewervelde diersoort was ook een kikker uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Toch is er nog één gewerveld dier dat met 6 millimeter nog kleiner is dan de kikker uit Papoea-Nieuw-Guinea. Het gaat om het mannetje van de Photocorynus spiniceps, een visje dat werd ontdekt nabij Barbadas (foto). Dat visje komt uit de familie van de vinarmigen. Maar de omdat de vrouwtjes van die soort tot 50 millimeter lang worden, wordt het visje niet als kleinste soort ter wereld beschouwd.