Opgelegde boetes vaker niet dan wel betaald

Mensen die van een rechter een boete krijgen opgelegd, betalen die vaker niet dan wel.

In de Kamercommissie Justitie heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) daarover cijfers bekendgemaakt op vraag van onder anderen Kamerlid Sonja Becq (CD&V).

In 2010 hebben rechters voor ruim 130 miljoen euro aan geldstraffen uitgesproken, voor verkeersovertredingen en allerlei misdrijven. Daarvan wordt 70 miljoen euro, meer dan de helft, niet geïnd. In 2009 werd ook al meer dan de helft van het bedrag aan opgelegde boetes niet geïnd. Dat zijn inkomsten waar de overheid dus naast grijpt. "Dat is een probleem, zeker op het moment waarop we moeten besparen", zegt Becq. "Maar het is ook een probleem van straffeloosheid."

"We moeten de cijfers met enig voorbehoud nemen, maar er zijn ook verschillen qua inning tussen de arrondissementen. Zo worden de boetes bijvoorbeeld beter geïnd in Turnhout en Sankt-Vith. Maar in het algemeen zijn er weinig goede leerlingen op dat vlak", zegt Becq.

Het is niet enkel een probleem van het departement Justitie. "De eigenlijke inning ligt bij Financiën en ook daar gaan we met deze cijfers uitleg vragen bij de minister (Steven Vanackere, red.)."