Paula Sémer krijgt eredoctoraat van UGent

Paula Sémer krijgt een institutioneel eredoctoraat van de Universiteit Gent. De UGent wil haar in de bloemetjes zetten voor haar maatschappelijke inzet, haar pionierswerk voor radio en televisie en haar bijdrage tot de popularisering van de wetenschap.
Paula Sémer

Sémer, 86 intussen, begon haar carrière in 1944 op de radio als presentatrice en actrice in hoorspelen. Zelf schreef ze ook talloze luisterspelen voor de jeugd. Toen het toenmalige NIR in 1953 startte met de eerste Vlaamse televisieuitzendingen, werd Sémer een van de eerste omroepsters.

Vanaf 1955 was ze als Tante Paula te zien in de jeugdprogramma's met Nonkel Bob. Later werd ze producer van sociaal-culturele programma's en uiteindelijk productieleider bij de Dienst Wetenschappen van de toenmalige BRT.

Sémer brak volgens de UGent in haar programma's geregeld de bestaande taboes en maakte thema's zoals seksualiteit en kanker bespreekbaar. "Haar educatieve programma's brachten de wetenschap dichter bij de kijker. Via haar cursiefjes en programma's voor vrouwen, zoals "Penelope", droeg ze bij tot de emancipatie van de vrouw", klinkt het bij de universiteit.

Het bestuurscollege van de universiteit keurde het voorstel voor de uitreiking vandaag goed. Dat voorstel kwam van rector Paul Van Cauwenberge. De uitreiking vindt plaats tijdens de Dies Natalis-viering op 23 maart.