Royal Bank of Scotland schrapt 3.500 banen

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat nog eens 3.500 banen schrappen. Vooral in de zakenbank gaan er nu veel banen verloren. De hervorming komt er onder druk van de Britse regering, die hoofdaandeelhouder is.

Vorig jaar zijn er al eens 2.000 banen verdwenen bij Royal Bank of Scotland (RBS). Nu kondigt de bank nog eens aan dat er dit en volgend jaar 3.500 banen verdwjinen.

Dat is vooral een gevolg van de afslanking van de zakenbank van RBS. Het banenverlies komt dan ook vooral bij de afdeling die advies geeft over fusies en overnames. RBS wil zich nu terugtrekken op de andere activiteiten.

De hervorming komt er onder druk van de Britse regering die sinds de crisis van 2008 zowat 83% van de aandelen van RBS bezit. De overheid was in het kapitaal van de bank gestapt nadat die zwaar in de problemen was gekomen.

Royal Bank of Scotland had een jaar eerder samen met Santander en Fortis de Nederlandse bank ABN Amro overgenomen. Vlak daarna was echter de financiële crisis uitgebroken en kwamen zowel Fortis als RBS in de problemen.

Wereldwijd zijn er sinds vorige zomer al meer dan 133.000 banen verdwenen bij de banken.