Stippen van Damien Hirst op 11 locaties wereldwijd

Vanaf vandaag zijn de stippenschilderijen of "spot paintings" van de Britse kunstenaar Damien Hirst te zien op 11 locaties van de Gagosian Gallery. Wie alle 11 tentoonstellingen bezoekt, krijgt een stippenkaart gesigneerd door Hirst zelf.
Het werk "Myristyl acetate" in New York

Het is de eerste keer dat het werk van één kunstenaar gelijktijdig te zien is in alle vestigingen van de Gagosian Gallery. Die kunstgalerijen zijn vernoemd naar de eigenaar ervan, de Amerikaanse kunsthandelaar Larry Gagosian.

Vandaag zijn de tentoonstellingen gestart op alle 11 locaties. Er zijn 3 galerijen in New York, 2 in Londen en 1 in Los Angeles, Parijs, Rome, Hongkong, Athene en Genève. De exposities lopen niet overal even lang. De laatste, die in Genève, eindigt op 17 maart.

Hirst is het meest bekend van zijn werk "For the love of God", een schedel ingelegd met 8.601 diamanten. In 1986 startte hij met de "spot paintings". Dat zijn doeken waarop bolletjes zijn afgebeeld in verschillende aantallen en kleuren.

In 25 jaar tijd zijn er zo'n 1.400 "spot paintings" geproduceerd. Slechts 5 daarvan heeft Hirst zelf gemaakt. De rest is van de hand van zijn assistenten. Op de 11 locaties van de Gagosian Gallery zijn nu 300 stippenschilderijen tentoongesteld.

Wie alle 11 exposities van "The complete spot paintings 1986–2011" bezoekt, krijgt een stippenkaart gesigneerd door Hirst. Eerst inschrijven op de website van de Gagosian Gallery, is wel vereist voor wie bereid is om de wereld rond te reizen.