Velvet Underground claimt beeld van de banaan

The Velvet Underground heeft een klacht ingediend tegen de Andy Warhol Foundation. De voormalige rockband rond Lou Reed en John Cale eist het beeld op van de banaan die staat afgebeeld op "The Velvet underground & Nico".
De hoes van "The Velvet Underground & Nico" uit 1967

Het auteursrecht van het design werd nooit officieel vastgelegd, maar volgens The Velvet Underground heeft Andy Warhol de afbeelding van de banaan speciaal gemaakt voor het album uit 1967. De banaan is "een symbool en een echt icoon geworden van The Velvet Underground", zeggen de bandleden.

"Het beeld is zo verbonden geraakt met The Velvet Underground dat het publiek het banaandesign onmiddellijk herkent als het symbool van de groep", klinkt het. De bandleden stapten naar de rechter nadat ze gemerkt hadden dat de Andy Warhol Foundation licenties had verleend om de banaan te gebruiken voor iPad- en iPhone-producten.

Voor de band kan dat niet. Ze vragen nu aan de rechter om vast te leggen dat de stichting geen rechten heeft op het ontwerp. De leden van The Velvet Underground willen ook een deel van de winst die tot nog toe is gemaakt.

De Warhol Foundation, die de nalatenschap van de kunstenaar beheert, ziet dat anders. Omdat het om een werk van Andy Warhol gaat, komt het auteursrecht hen toe, zo luidt het.

Warhol was naast popart-kunstenaar ook manager van The Velvet Underground. De band trad regelmatig op in The Factory, zijn studio in New York. De plaat kreeg later "The banana album" als bijnaam.