Verliest Hongarije stemrecht in de EU?

Ex-minister van Buitenlandse Zaken en Europees parlementslid Louis Michel vraagt dat het stemrecht van Hongarije in de Europese Unie geschorst wordt. Hij reageert op de recente grondwetswijziging in dat land die ondemocratisch zou zijn.

Volgende week willen de liberale, de socialistische en de groene fracties in het Europees Parlement de schorsing van het stemrecht van Hongarije vragen.

Ze zijn ongerust over de recente grondwetswijziging in Hongarije die de regering meer invloed zou geven over het gerecht, de media, de centrale bank en de kieswet. Ook in Hongarije zelf is de wijziging erg omstreden.

Louis Michel (MR) wil nu vaart zetten in de schorsing van het Hongaarse stemrecht. Hij vindt het vreemd dat de Europese Volkspartij (EVP) zich niet achter de Europese Commissie verschuilt en niet optreedt tegen de Fideszpartij van de Hongaarse premier Viktor Orban (boven).

De conservatieve Fidesz van Orban is lid van de EVP, de Europese christendemocratische partij die de grootste fractie vormt in het Europees Parlement. Michel is lid van de liberale fractie ELDR.