550 miljoen aan zwart geld is weer wit

Vorig jaar is bijna 550 miljoen euro aan zwart geld geregulariseerd. De witwasoperatie heeft de Belgische staatskas ruim 150 miljoen euro aan boetes en belastingen opgeleverd.

Sinds 2006 bestaat er een regularisatieprocedure voor mensen die zwart geld hebben op een Belgische of buitenlandse rekening. Op vijf jaar tijd is dankzij de procedure al 1,6 miljard euro zwart geld opgedoken.

Meestal gaat het om zwart geld dat geparkeerd staat op een buitenlandse rekening om te ontsnappen aan de belastingen op de interesten van spaargeld in ons land. Wie zijn zwart geld aangeeft bij de fiscus, betaalt een boete om de misgelopen belastingsinkomsten te compenseren.

Afgelopen jaar is voor ruim 550 miljoen euro geld aangegeven. Dat komt allicht omdat het bankgeheim in ons land is opgeheven sinds midden dit jaar. Daardoor kan de fiscus de banken vragen om de rekeningen te mogen inkijken van personen die verdacht worden van fiscale fraude.

Het opgehaalde bedrag vorig jaar is geen record. Dat staat op naam van 2010, toen veel mensen hun zwart geld hebben geregulariseerd nadat de fiscus gegevens had gekregen van Belgisch geld op Zwitserse rekeningen.