"Geen goed nieuws, maar ook geen ramp"

De Franse overheid is niet onder de indruk van de ratingverlaging van het land door Standard & Poor's. Volgens EU-president Herman Van Rompuy is die ratingverlaging overigens al berekend in de financiële markten en de aandelenbeurzen.

Het was de Franse minister van Financiën François Baroin die vanavond op de televisie het gerucht bevestigde dat zijn land de gunstigste AAA-rating zou verliezen bij Standard & Poor's.

Hij vindt dat geen goed nieuws, maar het is ook geen catastrofe, aldus Baroin (links). Het is een beetje zoals een leerling die op school altijd 20/20 haalt en nu plots een 19 krijgt. Ook een AA+-rating is nog altijd erg goed, aldus Baroin.

Dat is ook de mening van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Die vindt dat men de oordelen van de ratingkantoren niet moet overschatten en zegt dat Frankrijk nu net op de goede weg is. 

Europa laat zich niet opjagen

Ook EU-commissaris van Handel Karel De Gucht en EU-president Herman Van Rompuy vinden dat men de ratingverlaging door Standard & Poor's niet moet dramatiseren. 

Beide toplui waren vanavond in een speciale uitzending vanTerzake over de eurocrisis. Van Rompuy nuanceerde en zei dat de financiële markten de verwachte ratingverlaging al ingerekend hebben in de koersen en de rentes. Hij verwacht niet meteen een grote klap.

EU-commissaris voor Monetair Beleid Olli Rehn betreurt de renteverlaging. Hij wijst op de verregaande maatregelen die Europa onlangs genomen heeft. Bovendien zal de EU in maart bekijken of de financiële reserves van de noodfondsen zoals het EFSF en het ESM voldoende zijn.

"Vooral AAA van noodfonds behouden"

In een mededeling zegt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker dat de eurozone nu vooral de AAA-rating van het financiële noodfonds EFSF moet behouden. Juncker is ook voorzitter van de Eurogroep, dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone.

De Italiaanse regering zegt dat de verlaging haar zal aanzetten om de beloofde hervormingen met nog meer vastberadenheid door te voeren.

De nieuwe Spaanse regering spreekt over "een erfenis van het verleden" en doelt daarmee op de vorige regering, die van de socialist Zapatero.