"Staatshervorming klaar voor verkiezingen '14"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil dat alle bevoegdheden -en de bijhorende miljoenen- die in de geplande staatshervorming staan, overgedragen zijn voor de verkiezingen in 2014. Dat zegt hij in Le Soir.

"Ik wil de timing kennen van de uitwerking, stemming en uitvoering van de overdracht van bevoegdheden en hun financiering", zegt Peeters in de krant. Volgens hem pleiten sommige partijen ervoor om de nieuwe bevoegdheden pas na de verkiezingen van 2014 over te dragen, maar dat is onaanvaardbaar voor Peeters.

"Naar de verkiezingen van 2014 gaan zonder een volledig afgeronde, gestemde en in het Staatsblad gepubliceerde staatshervorming zou een zeer ernstig probleem zijn", zegt hij. Daarbij vermeldt hij dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde gekoppeld is aan de nieuwe financiering voor Brussel.

Peeters wil het federale niveau niet afschaffen, maar wil het wel nog verder afslanken. Voorts zegt Peeters dat hij hoopt de samenwerking tussen de gewesten te kunnen versterken. "Ik hoop dat we met Rudy (Demotte, minister-president van Wallonië en de Franse Gemeenschap, red.) en Charles (Picqué, minister-president van Brussel) een reeks akkoorden kunnen afsluiten. We moeten van het momentum gebruikmaken."