"The artist" wint 4 Critics' Choice Awards

"The artist", de zwart-witfilm van Michel Hazanavicius, is afgelopen nacht de grote winnaar geworden tijdens de Critics' Choice Awards. De ode aan de stille film won vier prijzen, waaronder die voor beste film en beste regisseur.

"Ik heb een stille film gemaakt", grapte de Franse regisseur Hazanavicius (grote foto) toen hij de prijs voor beste film in ontvangst nam. "Ik hou er niet van om veel te praten." Ook voor de muziek en voor de kostuums van "The artist" waren er nog prijzen.

"The artist" speelt zich af in Hollywood in 1927. In de film ontmoet acteur George Valentin, die zich afvraagt of hij nog een carrière zal hebben in de geluidsfilm, Peppy Miller, een danseres die toe is aan iets anders.

Ook "The help" viel in Los Angeles in de prijzen. De verfilming van de bestseller van Kathryn Stockett over zwarte huishoudhulpen die in de jaren 60 opkomen voor hun rechten werd met drie prijzen bekroond. Viola Davis (foto in tekst) kreeg de prijs voor beste actrice, Octavia Spencer werd geloofd als beste actrice in een bijrol en de hele cast kreeg een prijs voor beste acteerensemble.

Davis was erg emotioneel in haar speech. "Ik wist absoluut dat ik actrice wilde worden omdat ik iemand wilde worden", zei ze. "Ik had grote dromen en wil mijn stempel op iets drukken. Dat is iets wat Aibileen (haar personage in de film, red.) zich niet kon veroorloven. Voor mij is het een eer om hulde te brengen aan deze vrouwen die niet mochten dromen."

Er gingen in Los Angeles ook nog prijzen naar George Clooney (beste acteur in "The descendants"), Christopher Plummer (beste acteur in een bijrol in "The beginners") en de 13-jarige Thomas Horn (beste jonge acteur in "Extremely loud and incredibly close").

Ook films als "Bridesmaids" (beste komedie), "Midnight in Paris" (beste origineel scenario) en "Harry Potter and the deathly hallows: Part 2" (beste make-up en beste geluid) vielen in de prijzen. "A separation" won de prijs voor beste buitenlandse film.