Breivik opnieuw psychiatrisch onderzocht

Er komt een nieuw psychiatrisch onderzoek van Anders Breivik, de Noor die op 22 juli vorig jaar een bomaanslag pleegde in Oslo en tientallen deelnemers aan een jeugdkamp om het leven bracht. Dat heeft een rechtbank in Oslo besloten.

Bij een eerste onderzoek eind vorig jaar waren twee experts tot het besluit gekomen dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is omdat hij psychotisch is en aan "paranoïde schizofrenie" lijdt.

Die uitspraak veroorzaakte heel wat commotie, niet in het minst bij de nabestaanden van de 77 doden en 151 gewonden die Breivik maakte. Die wezen op de hoge mate van berekening waarmee Breivik zijn moordplan had uitgevoerd.

Twee nieuwe experts zullen zich nu moeten uitspreken over de mentale gezondheid van de 32-jarige rechtsextremist. Als die bij het besluit blijven dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is, zal de man worden geïnterneerd en komt er geen proces.