Burgemeesters uit Halle-Vilvoorde gedagvaard

Een twintigtal burgemeesters uit Brussel-Halle-Vilvoorde is gedagvaard omdat ze in juni 2010 hadden geweigerd om de federale verkiezingen te organiseren. Dat gebeurt na een klacht van FDF-lid uit Overijse. "Het was een politieke actie", zegt Michel Doomst (CD&V), burgemeester van Gooik.

Net als enkele voorgaande verkiezingen hebben een twintigtal burgemeesters in 2010 geweigerd om de verkiezingen te organiseren in hun gemeente. Ze deden dat uit onvrede omdat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet was gesplitst. De provincie Vlaams-Brabant nam de taak van de gemeenten over.

Nu heeft Baron Del Marmol Hadelin een klacht daarover ingediend. Hij is lid van het FDF maar is in Overijse gemeenteraadslid voor de UF. De burgemeesters moeten eind volgende maand voor de correctionele rechtbank in Brussel verschijnen.

Enkele jaren geleden moest een aantal burgemeesters al eens voor de rechtbank komen voor een gelijkaardige klacht, maar die werd toen geseponeerd. Burgemeester van Gooik Doomst maakt zich sterk dat dat nu ook zal gebeuren. "Wij hebben de vorige keer duidelijk kunnen maken dat het een politieke actie was en dat er ons geen juridische verwijten vallen te maken. We gaan ervan uit dat de rechter er deze keer ook zo over zal oordelen", zegt Doomst.

"Voor een burgemeester is het natuurlijk altijd delicaat als je in een gerechtelijke zaak verwikkeld raakt. Als daar een straf van komt, ondermijnt dat je statuut als burgemeester", erkent Doomst.