Frankrijk verliest gunstige AAA-rating

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagt de rating van een aantal grote Europese landen. Opvallend is dat Frankrijk en Oostenrijk hun gunstigste AAA-rating verliezen.

Eind december had Standard & Poor's niet minder dan 15 van de 17 eurolanden een waarschuwing gegeven in verband met hun kredietrating. Daar waren landen bij met de meest gunstige AAA-rating zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Oostenrijk.

Vanmiddag was uitgelekt dat Frankrijk en Oostenrijk hun gunstigste AAA-rating zouden verliezen. Beide landen vallen met een stapje terug naar AA+, wat nog altijd erg goed is. Dat gerucht is vanavond bevestigd door Standard & Poor's zelf.

In de mededeling staat ook dat de rating van Italië (van A naar BBB+) en die van Spanje (van AA- naar A) verlaagd wordt en dat zelfs met twee stappen. Het is de eerste keer dat Italië uit de A-groep valt en het land komt nu op hetzelfde peil als Ierland, dat eerder om steun moest vragen van de EU en het IMF. Portugal, dat ook al steun krijgt, met twee stappen verder terug van BBB- naar BB. 

En dan is er ook goed nieuws: onze rating blijft behouden op AA met een negatief vooruitzicht. Dat geeft de regering wellicht een jaar de tijd om maatregelen te nemen. Ook de AAA-ratings van Duitsland, Nederland, Luxemburg en Finland blijven behouden.

Niet enkel Frans probleem

Een ratingverlaging met een stap en het verlies van de AAA zijn op zich geen ramp voor Parijs of voor Europa, maar het gaat vooral om een symbolische klap. President Nicolas Sarkozy heeft zijn regering meteen bijeengeroepen, maar minister Baroin zei dat er niet meteen een nieuw besparingsplan aankomt. Wellicht zal dat niet gebeuren voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Concreet zal Frankrijk wel meer rente moeten gaan betalen op de toch al erg hoge staatsschuld. Het komt er voor Parijs nu vooral op aan om niet verder weg te zinken in de ratings zoals Italië, Spanje en andere landen eerder.

De gevolgen gaan echter verder. Frankrijk is na Duitsland de tweede economie in de eurozone en speelt een belangrijke rol in de redding van de Zuid-Europese schuldenstaten. Ook is duidelijk dat de financiële crisis nu niet enkel beperkt blijft tot de "periferie", de zuidrand van de eurozone.

Die eurolanden in nood worden bijgestaan door het Europese noodfonds EFSF en de opvolger daarvan, het ESM, dat dit jaar van start zal gaan. Die hulpfondsen kunnen goedkoop lenen dankzij hun gunstige rating en die rating is gekoppeld aan die van de lidstaten. Als economisch zwaargewicht staat Frankrijk garant voor 20% van de kredieten van die noodfondsen en dat zal dus gevolgen hebben op de hulpverlening aan de schuldenstaten.

Rente stijgt, maar beurzen hielden stand

Meteen nadat het gerucht over de Franse ratingverlaging de ronde deed, was dat merkbaar op de financiële markten. De koers van de euro is nu tot onder 1,27 dollar gedaald. De Spaanse en Italiaanse staatsrentes zijn opnieuw fiks gestegen, maar anderzijds bleef het koersverlies op de beurzen dan weer beperkt.