Gesprek over Griekse kwijtschelding opgeschort

De onderhandelingen over de kwijtschelding van een deel van de Griekse staatsschulden, zijn opgeschort. De Griekse overheid en de vertegenwoordigers van de grootbanken raken het niet eens.

Eind oktober was de Europese Unie het eens geworden over een vrijwillige bijdrage van de privé-schuldeisers -de banken dus- aan een oplossing van de Griekse schuldenlast. De grootbanken zouden tot 50% van hun vorderingen op Griekenland laten vallen.

De gesprekken over de precieze uitwerking daarvan tussen de Griekse regering en het Institute of International Finance (IIF) verlopen al een tijdje stroef en vandaag zijn die opgeschort, tenminste tot woensdag.

Waarnemers sluiten een spelletje "blufpoker" niet uit, want zowel Griekenland als de grootbanken hebben veel te verliezen als er geen akkoord komt en een bankroet van het land dreigt. Zonder akkoord zullen de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds alleszins geen hulp meer verstrekken aan Griekenland. Er is haast bij, want in maart vervalt voor ruim 14,5 miljard euro aan Grieks schuldpapier.