Joran van der Sloot krijgt 28 jaar cel

De rechtbank in Lima heeft Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel voor de roofmoord op de Peruaanse Stephany Flores. De Nederlander moet ook een schadevergoeding betalen van 58.000 euro. Van der Sloot is volgens de rechter volledig verantwoordelijk voor zijn daden en heeft een psychiatrische stoornis.

Van der Sloot stond vanmiddag terecht voor de moord op studente Stephany Flores (foto in tekst). In mei van vorig jaar werd haar lichaam gevonden en Van der Sloot was meteen de hoofdverdachte. Bij zijn arrestatie bekende hij al dat hij het meisje had gedood, omdat ze informatie over de zaak-Holloway op zijn computer zou hebben gevonden. Later trok hij die verklaring in.

Het Openbaar Ministerie eiste dertig jaar cel. Eerder van de week had Van der Sloot de moord (opnieuw) bekend en drukte hij spijt uit. In ruil voor de bekentenis kwam hij in aanmerking voor strafvermindering.

Van der Sloot duidelijk gespannen

In de ruim twee uur durende zitting hoorde Van der Sloot het vonnis nerveus aan. Hij zweette hevig en veegde vaak met zijn hand over zijn gezicht. Na een halfuur vroeg zijn tolk om een korte pauze en een glas water. De rest van het vonnis mocht Van der Sloot dan zittend aanhoren.

Bij de strafmaat is rekening gehouden met de wreedheid van de feiten. Van der Sloot stal na de moord geld, een laptop en de auto van het slachtoffer. Hij zal tot 2038 in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro-gevangenis zitten. Van der Sloot kan wel in hoger beroep gaan.

Van der Sloot is ook nog altijd de enige verdachte in de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba. Zij werd gisteren door een Amerikaanse rechter officieel dood verklaard.