Louvre doet "belangrijkste aankoop in 50 jaar"

Het Louvre heeft een werk van de middeleeuwse schilder Jean Malouel gekocht voor 7,8 miljoen euro. Over de verkoop werd 12 jaar onderhandeld met de eigenaar. "Het is de belangrijkste aanwinst van het museum in de laatste 50 jaar", klinkt het bij het Louvre.

Het werk "Le Christ de pitié soutenu par saint-Jean" was in handen van een handelaar in tweedehandsgoederen. Die kocht het schilderij in 1985 van een priester uit het dorpje Vic-le-Comte. Het was in slechte staat en nauwelijks herkenbaar.

Volgens Vincent Pomarède, het hoofd van het departement schilderijen van het Louvre, is het werk "de belangrijkste aanwinst van het museum in de laatste 50 jaar". "Het gaat om de kern van de Franse schilderkunst."

Jean Malouel werd geboren als Jan Maelwael in Nijmegen rond 1370. Hij stierf in 1415 in Dijon, in Frankrijk. Omstreeks 1400 was Malouel de officiële hofschilder van Filips de Stoute, de hertog van Bourgondië.