Phara de Aguirre tijdelijk "Journaal"-anker

Phara de Aguirre (50) wordt tijdelijk anker van "Het journaal". De VRT-journaliste was eerder ook al "Terzake"-anker. Ze zal haar nieuwe taak combineren met het presenteren van "Panorama" op Canvas.

De Aguirre versterkt het "Journaal"-team tijdens de verdere herstelperiode van Martine Tanghe (foto in tekst), die getroffen werd door borstkanker. Ze zal de komende maanden af en toe "Het journaal" van 18 uur, dat van 20 uur in het weekend op Canvas en "Het journaal laat" presenteren. Martine Tanghe stelt het intussen goed, maar haar revalidatie zal nog enige tijd in beslag nemen.

Phara De Aguirre is blij dat ze haar collega's een handje kan helpen: "Ik heb het perfect naar mijn zin bij "Panorama", waar ik zowel aan onderzoeksjournalistiek kan doen, als presenteren. Ik zal dat ook blijven doen, maar om de collega's uit de nood te helpen, steek ik graag nog een tandje bij. En zeker ook voor Martine. Wij zijn tenslotte in zekere zin lotgenoten." De Aguirre werd in 2006 zelf getroffen door kanker en was daardoor een jaar buiten strijd.

Als journaliste maakte ze naam met haar kritische en vastberaden interviewstijl. Met Lieven Van Gils presenteerde ze het laatavondprogramma "Phara" op Canvas. Ze maakte ook de reportagereeks "Zeven dagen jong" en deed interviews voor de tweede reeks van "Mijn moeder" (2008) en voor het gelijkaardige programma "Mijn vader" (2009). In 2009 en 2010 kreeg ze de Vlaamse Televisiester voor Beste Presentatrice. Sinds oktober 2011 is ze het nieuwe gezicht van "Panorama".