Rauf Denktash overleden in Turks-Cyprus

In Turks-Cyprus is de voormalige president Rauf Denktash overleden. Hij was de oprichter van de internationaal niet erkende Turkse republiek in Noord-Cyprus.

Denktash was enkele dagen geleden opgenomen in een ziekenhuis. Hij was 88. Officieel had hij geen functie meer, maar hij was een historische leider van de Turkse Cyprioten.

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 waren er grote spanningen in Cyprus tussen de Griekse meerderheid en de Turkse minderheid. In 1974 pleegden enkele Grieks-Cypriotische officieren een staatsgreep en uit reactie lanceerde Turkije een invasie van het noorden van het eiland dat sindsdien nog altijd bezet is.

Veel mensen van Griekse afkomst vluchtten toen weg uit het noorden en in 1983 riep Rauf Denktash daar de Turkse republiek Noord-Cyprus uit. Die staat wordt internationaal enkel door Turkije erkend.

De rest van de wereld erkent enkel de republiek Cyprus die in feite een Grieks-Cypriotische staat is in het zuiden van het eiland. Die staat is in 2004 lid geworden van de Europese Unie.

Onderhandelingen over een hereniging van Cyprus zijn altijd vastgelopen, ondanks bemiddeling van de Verenigde Naties.