Rechtbankvoorzitter verdedigt tempelbezoek

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen, Jacques Mahieu, heeft in zijn nieuwjaarstoespraak het omstreden bezoek van een aantal rechters aan een Indiase tempel in Wilrijk verdedigd.

"Deze rechters zijn niet op uitnodiging van de diamantwereld, laat staan op zijn kosten, gaan eten. Al wie anders beweert of suggereert liegt", zegt Mahieu.

Volgens de voorzitter kaderde het bezoek aan de tempel in zijn beleid als voorzitter. Hij wil zijn collega's de kans geven om de verschillende culturen in het arrondissement te leren kennen. "Zo kwam de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims in november 2011 al een colloquium geven over intrafamiliaal geweld in islamgezinnen. Deze vereniging trakteerde ook ons met muntthee en gebakjes."

Mahieu stelde voorts in zijn speech dat een normale culturele uitstap naar een tempel met opzet verkeerd werd voorgesteld. "Door het verspreiden van halve waarheden en hele leugens heeft iemand de reputatie van de Antwerpse justitie trachten te besmeuren. Het bezoek aan de tempel en het nuttigen van een veganistische maaltijd brengt geenszins de schijn van onpartijdigheid van een rechter in het gedrang."