Regime in Myanmar laat politieke gevangen vrij

In Myanmar heeft het regime enkele honderden gevangenen vrijgelaten, onder hen heel wat politieke dissidenten. Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft het over "een positief signaal".

Het Aziatische land, waar jarenlang een militaire dictatuur heerste, zit al een tijdje op hervormingskoers. De vrijlating van de politieke gevangenen is een zoveelste stap in een langzaam proces van democratisering.

De staatstelevisie kondigde aan dat 651 gevangenen vandaag worden vrijgelaten. Het is niet duidelijk hoeveel van hen politieke gevangenen zijn, maar er zijn alvast meerdere kopstukken van vroegere pro-democratische protesten bij.

Zo is onder meer Min Ko Naing vrijgelaten (foto boven). Hij wordt beschouwd als de belangrijkste dissident die nog achter de tralies zat sinds Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi (foto in tekst) werd vrijgelaten in november 2010. Min Ko Naing werd meerdere keren veroordeeld voor activisme. Ook andere leiders van de onderdrukte studentenprotesten in 1988 zijn nu vrij. Nilar Thein bijvoorbeeld zat 8 jaar in de gevangenis en werd in 2007 nog opnieuw veroordeeld tot een gevangenis van 65 jaar omdat hij gebruikmaakte van "elektronische media".

Aung San Suu Kyi noemt de vrijlating "een positief signaal". "Enkele dissidenten zijn nu op weg naar huis." In april doet zij mee aan de parlementaire verkiezingen in Myanmar.