Ruimtestation ISS wijkt uit voor brokje van 10cm

Het ruimtestation ISS maakt vandaag een bocht om een stuk ruimteschroot van 10 centimeter te ontwijken. Het gaat om een restant van de botsing tussen twee satellieten in 2009.

De bemanning is op de hoogte en maakt zich klaar voor het manoeuvre. De motoren worden korte tijd aangezet om de bocht te kunnen maken. Dat komt goed uit, want een reboost van het ruimtestation was binnenkort sowieso gepland. Die zal nu niet meer nodig zijn.

Volgens de ruimtevaartorganisatie NASA is het brokstuk van zo'n 10 centimeter groot het resultaat van een botsing van twee satellieten.

In de ruimte circuleren zo'n 20.000 stukken van die grootte, iets groter dan een tennisbal. Zo'n 500.000 stukken ruimteschroot met de grootte van een knikker vliegen er ook rond. Al die stukken circuleren met een snelheid waardoor een botsing grote schade zou toebrengen aan het ISS of aan satellieten.

Dan zijn er nog heel wat nog kleinere stukjes die circuleren die voor de NASA niet traceerbaar zijn. Aan het ISS moesten al meermaals herstellingen worden uitgevoerd na een botsing met zo'n minuscule stukjes. "Het grootste gevaar komt net van die niet-traceerbare stukjes schroot", zegt Nicholas Johnson, chef Ruimteschroot bij de NASA.

De hele ontwijkprocedure van vandaag duurt zo'n 30 uur.

13e manoeuvre net op vrijdag de 13e

De NASA maakt berekeningen over de waarschijnlijkheid van een botsing met ruimteschroot en beslist op basis daarvan of het ISS een manoeuvre moet maken. Als de kans op een botsing groter dan 1 op de 100.000 is, dan wijkt het ISS uit, tenzij dat niet strookt met de geplande werkzaamheden. Als de kans op een botsing groter dan 1 op de 10.000 is, dan maakt het ISS sowieso een bocht.

Nu hebben de experts uitgerekend dat het ruimtestation vandaag, op vrijdag de 13e, even moeten wijken. Het is vandaag ook de 13e keer sinds het ISS in 1998 werd gelanceerd dat het ruimtestation moet uitwijken voor ruimteschroot.