Vangheluwe stort geld in misbruikfonds

De gewezen bisschop van Brugge Roger Vangheluwe zal geld storten in het fonds dat slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk vergoedt. Dat schrijft De Morgen.

De bisschoppenfederatie had Vangheluwe gevraagd om een bijdrage te storten in het fonds en de bisschop gaat in op de vraag, zegt Johan Bonny, bisschop van het bisdom Antwerpen. Hoe hoog de bijdrage zal zijn, wordt de komende weken besproken.

"Op het einde van december, na de parlementaire commissie, is via de weg van de nuntiatuur en Rome aan Roger Vangheluwe gevraagd of hij op vrijwillige basis een bijdrage wil leveren aan de hand die de kerkgemeenschap vandaag aan slachtoffers wil reiken, onder andere langs de weg van de arbitrage. Zijn antwoord is positief, hij wil daartoe een bijdrage leveren."

Ex-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe moest in april 2010 opstappen als bisschop omdat hij een neef van hem jarenlang seksueel had misbruikt. Later gaf hij in een interview met de tv-zender VT4 ook het misbruik van een andere neef uit zijn familie toe.