VS-leger identificeert urinerende soldaten

Het Amerikaanse leger heeft al zeker 2 van de 4 militairen geïdentificeerd op de beelden die gisteren opdoken van soldaten die urineren op gedode Afghaanse strijders. De Afghaanse president Hamid Karzai eist een straf.

De beelden die op YouTube waren opgedoken, veroorzaakten ophef. Een viertal Amerikaanse mariniers maakt spottende opmerkingen terwijl ze plassen op gedode strijders, wellicht van de taliban. Onder de Conventie van Genève is het onteren van gedode tegenstanders een oorlogsmisdaad.

Het is nog steeds niet helemaal zeker of de beelden authentiek zijn, maar het Pentagon voert een onderzoek. Het Amerikaanse leger vertelt de Britse zender BBC dat al zeker 2 soldaten geïdentificeerd zijn. Minister van Defensie Leon Panetta noemt het gedrag van de soldaten "betreurenswaardig" en zegt dat de verantwoordelijken gestraft zullen worden. Ook de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton veroordeelde het gedrag van de militairen.

"Dit is volstrekt onmenselijk", zegt de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij eist dat de VS de 4 militairen streng straft. Gevreesd wordt dat de beelden de spanningen in het land nog kunnen aanwakkeren en dat ze de taliban kunnen aanzetten tot wraakacties.