VS haalt 6 tot 10.000 soldaten weg uit Europa

De Verenigde Staten gaan zeker 6.000, mogelijk zelfs tot 10.000, van de ruim 80.000 soldaten terugroepen die momenteel in Europa gestationeerd zijn. Het gaat om 2 van de 4 gevechtsbrigades van het landleger die terug naar de VS gaan.
Een Amerikaanse soldate in Duitsland.

De 4 brigades zitten momenteel in Duitsland (3) en in Italië (1). Welke brigades vertrekken, is niet bekendgemaakt. De eenheden die blijven, zullen roteren zodat "de sterke aanwezigheid van de VS verzekerd blijft", zei minister van Defensie Leon Panetta.

De beslissing om soldaten terug te roepen uit Europa, past in de nieuwe defensiestrategie die president Barack Obama enkele dagen geleden heeft voorgesteld. Obama wil de prioriteit verleggen naar Azië, vooral het Midden-Oosten en het gebied van de Stille Oceaan.

Daarnaast past de maatregel ook in het besparingsplan van het Pentagon. De komende 10 jaar moet het Pentagon 487 miljoen dollar besparen. Wie naar Europa gestuurd wordt, zal daarom voortaan ook niet langer zijn familie mogen meenemen.