Wat heeft Belkacem op zijn kerfstok?

De woordvoerder van Sharia 4 Belgium, Fouad Belkacem, heeft vandaag verstek gegeven op de correctionele rechtbank in Antwerpen. Hij staat terecht voor belaging (stalking) en het aanzetten tot discriminatie en haat. Het Openbaar Ministerie vraagt twee jaar cel. Dat is de maximumstraf. Wat heeft Belkacem nu concreet op zijn kerfstok?

Belkacem staat in de eerste plaats terecht voor een bijzonder hatelijke uitspraak over Marie-Rose Morel, de overleden politica van het Vlaams Belang. Sharia 4 Belgium had op Facebook geschreven: “Alle lof aan Allah, die Marie-Rose Morel laat lijden voor haar dood. Allah heeft omwille van haar campagne tegen islam en de moslims haar gedwongen om een hoofddoek aan te doen”.

Belkacem plaatste ook een filmpje op YouTube waarin hij Filip Dewinter waarschuwde dat hij beter lessen trekt uit de dood van Morel. Het Antwerpse parket liet daarop een proces-verbaal opstellen, en ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen diende klacht in.

De zaak werd onderzocht en uiteindelijk voor de rechtbank gebracht. Frank Vanhecke, de echtgenoot van Marie-Rose Morel, en Filip Dewinter stellen zich burgerlijke partij. Belkacem uitte ook bedreigingen tegen Bart De Wever, maar die zegt dat hij er zich niets van aantrekt. Hij is geen burgerlijke partij.

Voorlopig niet vervolgd voor homohaat

Belkacem deed ook bijzonder hatelijke verklaringen over homo’s in de schrijvende pers. Zo zei hij ooit dat homo’s ter dood moeten worden veroordeeld. De Oostkampse advocaat Jean-Marie De Meester, die homo is, stelde zich daarom ook burgerlijke partij. Waarschijnlijk tevergeefs, want Belkacem wordt niet vervolgd voor homohaat.

De reden daarvoor is technisch: de leider van Sharia 4 Belgium deed zijn homofobe uitspraken in de schrijvende pers. Ze zijn dus mogelijk een drukpersmisdrijf en een drukpersmisdrijf kan alleen worden behandeld door het assisenhof. De uitspraken over Marie-Rose Morel en Filip Dewinter deed hij in audiovisuele media (via Facebook en YouTube) en daarvoor kan hij wel worden vervolgd.

Maar misschien is er hier een nieuw element. In november verleden jaar hield Belkacem op een trein tussen Antwerpen en Mechelen een toespraak waarin hij homo’s eigenlijk gelijkstelde met pedofielen, necrofielen en beoefenaars van bestialiteit. Dat filmpje stond op YouTube en in principe zou hij daarvoor dus kunnen worden vervolgd. Dat kan later eventueel een nieuwe rechtszaak opleveren.

Er komen in ieder geval nog andere processen tegen Belkacem. Er lopen in Antwerpen nog een 20-tal dossiers tegen hem. Het gaat meestal om weerspannigheid tegen de politie, maar er is ook sprake van diefstal en inbraak.

In het proces dat vandaag start, komen eerst het Openbaar Ministerie en de advocaten aan het woord. Daarna neemt de rechtbank de zaak in beraad en na ongeveer een maand volgt het vonnis. Maar ook als hij de maximumstraf van twee jaar krijgt, zal hij geen dag moeten zitten: straffen onder de drie jaar worden in ons land niet uitgevoerd.

Leo Stoops