Cash betalen wordt strenger gereglementeerd

Wie iets wil aankopen voor meer dan 5.000 euro, mag dat binnenkort niet meer cash betalen. Dat schrijven enkele kranten. Nu ligt de grens nog op 15.000 euro.

Met de nieuwe maatregel wil de federale regering voorkomen dat zwart geld wordt witgewassen. "Het is evident dat als er een bewijs bestaat, een overschrijving, dat de fraudegevoeligheid vermindert", zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

Over enkele jaren zou de grens nog verder naar beneden gaan. Crombez wil nog tijdens deze legislatuur naar een maximumgrens van 3.000 euro gaan.

De regering voert de verlaging gefaseerd door omdat ze er eerst voor wil zorgen dat de maatregel goed gehandhaafd wordt. "Als we erin slagen om dat goed te handhaven, dan kan het voor mijn part in de verdere toekomst nog lager, wat het in sommige landen ook al is."

De concrete uitwerking van hoe alles gecontroleerd moet worden, wordt momenteel nog besproken binnen de regering. De maatregel geldt voorlopig alleen voor de aankoop van goederen. De regering wil die echter in de toekomst uitbreiden naar diensten. Crombez denkt dan bijvoorbeeld aan vrije beroepen, revisoren en advocaten.