ElBaradei gooit de handdoek in de ring

De Egypte Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei is niet langer presidentskandidaat in zijn land. ElBaradei vindt dat Egypte nog niet rijp is voor democratische hervormingen en hekelt de aanhoudende macht van het leger.

De presidentsverkiezingen in Egypte vinden in juni plaats. Mohamad ElBaradei zal daarbij geen kandidaat zijn. Hij maakte die beslissing vanmorgen bekend op een persconferentie.

Volgens ElBaradei zijn de omstandigheden in Egypte nog niet rijp voor democratische hervormingen. Hij hekelde ook de aanhoudende macht van de militairen in het land en betreurt naar eigen zeggen het gewelddadige optreden van het leger.

ElBaradei werd tijdens de revolutie in het land beschouwd als een van de drijvende figuren achter het aftreden van de Egyptische president Hosni Moebarak. Maar hij kreeg ook veel kritiek en werd door sommigen als een buitenstaander beschouwd omdat hij jarenlang in het buitenland heeft gewoond. Ook nu luidt de kritiek dat hij geen gevoel meer heeft voor wat er leeft bij het volk.

ElBaradei was van 1997 tot 2009 directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. In 2005 kreeg hij samen met het agentschap de Nobelprijs voor de Vrede. Begin 2011 keerde hij naar zijn land terug om de revolutie tegen het regime van Moebarak te steunen.