Kapitein van cruiseschip is aangehouden

Het Italiaanse gerecht heeft de kapitein van het gestrande cruiseschip Costa Concordia aangehouden. De man is urenlang ondervraagd door de politie. Blijkbaar wil het gerecht weten of de kapitein te dicht langs de kust voer. Het schip begon slagzij te maken, nadat het over een onderzeese rotspunt was gevaren.

Volgens de kapitein stond die rots niet aangegeven op de zeekaarten. Maar een plaatselijke journalist op het eiland Giglio zegt dat de boot van de normale route is afgeweken en dicht bij het eiland voer.

De kapitein volgde naar eigen zeggen een toeristische route en dat was op zo'n 300 kilometer van een rots. Toen het schip water binnenkreeg, heeft de kapitein beslist om van route te veranderen en is hij in de richting van het eiland gevaren in de hoop daar te kunnen aanmeren.

Drie doden

Bij de ramp van afgelopen nacht zijn 3 mensen om het leven gekomen. Het gaat om 2 Franse passagiers en een Peruaans bemanningslid. Een 40-tal mensen raakten gewond, 2 van hen zouden er erg aan toe zijn. Er zijn ook nog een 50-tal opvarenden die nog niet terecht zijn, mogelijk zijn een aantal van hen op Giglio achtergebleven. Aan boord waren ook 7 of 8 Belgen, zij zouden allen ongedeerd zijn.

Het schip was nabij Rome begonnen aan een rondvaart op de Middellandse Zee en had 4.234 mensen aan boord. Ter hoogte van Toscane bij het eiland Giglio liep de Costa Concordia echter vast op een zandbank of een rots, waarna het schip water begon te maken. De passagiers zaten toen net aan het avondeten. Ze hoorden ineens een harde knal en het licht viel uit. Het schip begon ook slagzij te maken.

Aan boord brak meteen paniek uit. Mensen begonnen elkaar te duwen. Ze kregen voorwerpen over zich heen en vielen van de trappen. Sommige passagiers zouden naar verluidt in paniek overboord gesprongen zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe het schip precies op de zandbank of rots is vastgelopen. In de zijkant van het schip zit een scheur van 70 meter. Het schip ligt nu op zijn zijde in het water (foto bovenaan).

Aan boord waren vooral veel Italiaanse passagiers, maar ook Duitsers, Fransen, Britten, Nederlanders en ook 7 of 8 Belgen: 6 passagiers en 1 of 2 bemanningsleden. De opvarenden zijn naar een schiereiland gebracht maar een aantal mensen zijn dus nog niet terecht.