Taiwanese president Ma Ying-jeou mag blijven

Op Taiwan, een eiland voor de oostkust van China, zijn vandaag presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Huidig president Ma Ying-jeou eist de overwinning op en oppositiekandidaat Tsai Ing-wen heeft haar nederlaag al toegegeven.
De 61-jarige Ma Ying-jeou is president sinds 2008

Taiwan is de facto een soeverein land, voor de kust van het Chinese vasteland, maar Peking beschouwt het land tot op vandaag als een afvallige provincie. Taiwan werd "gesticht" door de Chinese nationalistische leider Tsjang Kai-sjek, nadat die door de communisten van Mao Zedong van het vasteland was verdreven.

Achttien miljoen stemgerechtigde Taiwanezen konden vandaag hun stem uitbrengen. De Kwomintang van president Ma Ying-jeou komt als winnaar uit de bus.

De laatste vier jaar zijn de relaties tussen Taipeh en het vasteland erop verbeterd, met positieve gevolgen voor de economie. Mogelijk heeft dat in het voordeel van Ma gespeeld. Hij haalt 51,5 procent van de stemmen.

Ook tegenkandidate Tsai Ing-wen van de Democratisch-Progressieve Partij is populair, maar zij heeft haar nederlaag intussen toegegeven. "Wij aanvaarden de beslissing van de Taiwanezen en feliciteren president Ma", zegt Tsai. Ze strandt op 45,7 procent.

De derde presidentskandidaat, James Soong van de Volkspartij, kreeg in de peilingen zo'n 5 procent, maar scoort ondermaats. Hij blijft aan de zijlijn staan.