Troepen naar Syrië om bloedbad te stoppen?

Sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, de emir van Qatar, suggereert om troepen te sturen naar Syrië om daar een eind te maken aan de onrust en om het bloedbad te stoppen. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand tegen president Assad al zo'n 5.000 Syriërs gedood.
De emir van Qatar was ooit bondgenoot van Syrië, maar heeft zijn mening moeten herzien

Sjeik Hamad deed zijn voorstel in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS, waarin hij werd gevraagd of hij voor een Arabische militaire interventie was. "In zo'n geval en om de moorden te stoppen moeten er misschien troepen worden gestuurd", gaf hij aan. 

De emir van Qatar is de eerste Arabische leider die openlijk pleit voor een militaire interventie in Syrië, waar de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad nu al tien maanden duurt. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds maart vorig jaar al zo'n 5.000 doden gevallen in Syrië.

Gisteren heeft de Arabische Liga nog gewaarschuwd dat Syrië dreigt af te glijden naar een regelrechte burgeroorlog. De waarnemersmissie van de Liga lijkt evenmin een succes, want de laatste weken lijkt het geweld zelfs nog toe te nemen.

Het vredesplan van de Arabische Liga voor Syrië bepaalt ook dat Damascus moet praten met de oppositie en mensenrechtenactivisten en journalisten moet binnenlaten.

Maar afgelopen week nog kwam een Franse journalist om in de stad Homs, in nog onopgehelderde omstandigheden. Nochtans maakte de man samen met onder meer enkele VRT-collega's deel uit van een missie die werd begeleid door de Syrische autoriteiten.

Een van de waarnemers van de Arabische Liga heeft de waarnemersmissie al een farce genoemd. Zo zouden de waarnemers niet alles te zien krijgen en zou hun informatie gemanipuleerd worden.