"Assad, stop met het doden van je mensen"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Syrische president Bashir al-Assad nog eens opgeroepen het geweld in zijn land te stoppen tijdens een speech in Beiroet. Assad zelf heeft een amnestieregel aangekondigd voor de opstandelingen.

"Vandaag zeg ik aan president Assad van Syrië: stop het geweld. Stop met het doden van je mensen", waren de woorden van Ban Ki-moon op een conferentie in Beiroet, hoofdstad van Libanon. Daar vindt een conferentie plaats over democratie in de Arabische wereld.

"De oude manier, de oude orde is aan het afbrokkelen. 1 man aan het hoofd of familiedynastieën die monopolies van rijkdom en macht zijn, de media monddood maken, mensen hun fundamentele vrijheden ontnemen die elke man, vrouw of kind hebben, tegen al deze dingen zeggen de mensen: genoeg!"

"Democratie is niet makkelijk", zei hij nog. "Het vraagt tijd en moeite om het op te bouwen. Het ontstaat ook niet door 1 of 2 verkiezingen te organiseren. Maar er is geen weg terug."

In maart vorig jaar is de Syrische bevolking in opstand gekomen tegen hun president Bashir al-Assad. Assad probeert met geweld de opstand te onderdrukken, maar de betogingen en demonstraties houden aan.

De laatste maanden is het geweld tegen de demonstranten nog toegenomen. Naar schatting zijn al 5.000 mensen omgekomen bij geweld tijdens betogingen of andere acties tegen het regime.

Amnestie voor opstandelingen

Veel internationale leiders hebben de Syrische president opgeroepen om het geweld te stoppen. Gisteren nog heeft sjeik Hamad van Qatar gezegd dat een militaire interventie in Syrië een optie is. Eind december vorig jaar zijn er waarnemers van de Arabische liga naar het land getrokken om zich te vergewissen van de situatie in het land. Veel impact hebben ze niet, het geweld is niet verminderd. Volgens de VN zijn de laatste 3 weken zeker 400 mensen omgekomen bij geweld.

Assad zelf heeft inmiddels een amnestiemaatregel aangekondigd voor wat hij noemt "de misdaden die begaan zijn tijdens de gebeurtenissen sinds maart vorig jaar". Dat meldde de staatstelevisie.

Die expliciteerde dat de amnestie geldt voor personen die vredevol hebben gedemonstreerd, die illegale wapens hebben gedragen en hun wapens voor eind januari afgeven aan de autoriteiten. De amnestie zou ook gelden voor deserteurs als ze zichzelf aangeven voor 31 januari.

Of dit het geweld in het land zal stoppen, valt nog af te wachten.