"Costa-schepen voeren vaker dicht bij kust"

Het blijkt dat de schepen van de Costa-rederij wel vaker dicht bij de kust van het eiland Giglio voeren. Gisteren zei de kustwacht nog dat de kapitein het schip na de botsing richting kust had gestuurd, om de evacuatie te vergemakkelijken.

De procureur die de zaak onderzoekt lijkt de stelling aan te hangen dat de Costa Concordia gevaarlijk dicht bij het eiland Giglio voer. Volgens hem kwam het cruiseschip tot op zo'n 150 meter van de kust, wat hij "echt heel riskant" noemt.

Het blijkt ook dat het niet voor het eerst was dat de cruiseschepen van de rederij Costa zo dicht komen. Blijkbaar was het een gewoonte om de bewoners van het eiland te komen groeten en de sirenes op te zetten. Ook de passagiers aan boord van het schip vonden naar verluidt het verlichte eiland mooi om te zien.

Er bestaan ook amateurbeelden van (zie foto en video) en de burgemeester van Giglio schreef in augustus nog een bedankbrief naar de rederij. Hij ontkent evenwel dat er eergisteren ook zo'n "groet aan de bevolking" gepland was en zegt dat hij "van de zeldzame keren in het verleden" steeds wel op de hoogte was.

Meest gelezen